Nieuwsoverzicht

“It is the mental challenging that drives you to the first Barebow WA Style competition in the Netherlands, 18 m indoor with finals, 30 September 2018” Van de uitnodiging voor de wedstrijd.

7 oktober 2018

We waren met z'n vieren. Op een frisse zonnige zondagochtend zijn Hans van Hout, Roel Arets, Martie Wouters en ik naar Horst gegaan om onszelf en andere barebow-schutters uit te dagen. In totaal namen 45 mannen en 16 vrouwen uit Nederland, België en Duitsland deel aan de eerste WA Style barebow competitie in Nederland.

Na de equipment controle waren we allemaal klaar om te beginnen. Ondanks enkele kinderziektes met de wedstrijdklok ging alles goed. Zoals altijd bij elke competitie, waren er mensen die tevreden waren en enkele die dat niet waren, enkele die gefrustreerd waren en enkele die kalm waren. En zoals soms gebeurt in sommige competities, moest een schutter vanwege een blesure stoppen. Helaas was dat onze clubgenoot Roel. Hij nam het heel positief op en schakelde over naar het bedienen van alle schutters achter de bar. Hmmm, de heerlijke tomatensoep! Dank je Roel!

En toen waren we met z'n drieën. De eerste voorronde van 10*3 pijlen kwam en ging voorbij. Hans scoorde 252, Martie 213, Roel slechts 162 (niet vergeten dat hij moest stoppen met schieten vanwege de blessure) en ik 249. Misschien klinkt het niet zo geweldig voor sommige van onze lezers, maar persoonlijk was dit voor mij een goed resultaat, een resultaat dat er voor zorgde dat ik vol vertrouwen het verdere verloop van de wedstrijd tegemoet kon zien. Blijkbaar was “the Force with me”!

Mijn tweede ronde ging nog beter en ik wist bovenaan in de lijst van vrouwelijke boogschutters te eindigen met een totaal van 507 punten. Ook Hans deed het goed met 508 (nummer 4 op de lijst). Beste vrouwelijke boogschutters, zoals je ziet zijn er bepaalde voordelen aan het vrouwelijk boogschutter zijn. Aangezien de concurrentie minder is, zijn uw kansen om bovenaan te staan statistisch hoger! Martie deed het ook goed met een totaal van 433, maar helaas eindigde hij op nummer 26. Dit was niet voldoende om bij de eliminatierondes te komen.

En toen waren we nog met z’n twee. Hans en ik gingen door naar de eliminatierondes. Of zal ik zeggen "naar de marteling van de mentale uitdaging"? Hoewel ik met de voorrondes gelukkig ontspannen was, tijdens de eliminatierondes besloot mijn hart plotseling dat het wat supersnelle drumsessies wilde doen en voelde mijn buik als bewoond door een bijenkorf in oorlogstijd of een wespennest; zeker geen vlinders. Ik kon het niet laten om mezelf af te vragen waarom was ik zo dwaas om me hiervoor aan te melden? En dan helemaal uit eigen vrije wil? En waarom ben ik zo nerveus? Vanuit objectief denken is er geen reden om dit te voelen. Het is toch gewoon een competitie terwijl ik iets doe waar ik van hou – een beetje schieten, een beetje kletsen en Nederlands oefenen.

1/8 finales, ik ben door met 7-1, Hans veegt snel zijn tegenstander weg met 6-0; 1/4 finales, ik ben door met 7-3, Hans is door met 6-2; 1/2 finales, weer een zware eliminatieronde voor mij maar ik ben door met 7-3. Dus ik kan het dramatische einde van de halve finale voor mannen volgen waar Hans schiet tegen Nico Schutte, die bovenaan de lijst staat na de twee voorrondes. Waneer ik me bij de andere toeschouwers kan voegen (na het afronden van mijn halve finale), is het 5-5, dus het is de shootouts, wat betekent dat één enkele pijl geschoten door Hans en één enkele pijl geschoten door Nico bepaalt wie naar de gouden finale gaat en wie naar de bronzen finale. Helaas, Nico's pijl landt in het geel terwijl die van Hans wat koppig is en stuurt naar rood. Maar Hans laat zijn ervaring en vermogen om deze mentale uitdaging aan te gaan zien tijdens de bronzen finales tegen de Belgische boogschutter Vadim van Uytsel en krijgt een meer dan welverdiende 3e plaats met 7-3!

En toen werd ik achtergelaten als de laatste staande man. Wel, vrouw. En dan kondigen de scheidrechters een totaal nieuwe procedure aan voor de gouden finales. De twee shooters moeten op een soort van podium staan, en we schieten niet tegelijkertijd, maar 1 pijl na elkaar met een maximum van 20 seconden per pijl, waarbij je 20 seconden beginnen direct nadat de pijl van je tegenstander het doel raakt. En dat zo voor alle 3 de pijlen. Als ik me realiseer wat ik verwacht word te doen, zakt mijn moed tot onder mijn schoenen, omdat ik weet dat snel schieten niet mijn sterkste punt is. Maar dan besef ik dat de kans groot is dat mijn tegenstander zich net zo slecht voelt als ik, dus ga ervoor!

Met mijn gemoed terug in een competitiemodus, waarbij mijn hart nog steeds bonkt, handen een beetje trillen, stap ik op het podium. Voor een groter dramatisch effect worden de lichten in de schiethal gedimd waarbij alleen de doelen en de twee schutters in de schijnwerpers blijven. Ik begin deze ronde en zie mijn pijl in het geel landen. Gelukkig! Maar geen tijd om te ontspannen, snel, snel, zet ik de volgende pijl in de boog en ben ik klaar om te schieten , maar mijn tegenstander is snel en de vreselijke “GBEEEE” van de boogschietklok kondigt aan dat mijn 20 seconden voor de volgende pijl veel eerder beginnen dan ik had verwacht. Nou, ga gewoon en doe wat je doet en doe het goed, zeg ik tegen mezelf. Dus schiet ik de 2e pijl die land ergens dichtbij geel, en na de tweede pijl van mijn tegenstander, schiet ik mijn derde pijl. Ondanks dat mijn derde pijl ergen tussen het zwart en het blauw landt, scoor ik 1 punt meer dan mijn tegenstander, wat genoeg is om 2-0 te krijgen. De volgende ronde. 4-0. En de volgende ronde. Ik kan dit niet geloven, maar het is 6-0! Goed gedaan!!!

Er zijn zoveel blije gezichten om me heen en mijn gezicht ook vermoed ik. Dus blijkbaar, ondanks de drumming ambities van mijn hart en de bijen en wespen in mijn buik, was ik aan deze mentale uitdaging toe. Misschien wil JIJ het de volgende keer ook proberen?

 

Baiba.


< Terug naar het overzicht

Adresgegevens
Handboogvereniging Vreugde Zij Ons Doel
Blaarthemseweg 84, 5502 JW Veldhoven
Telefoon: 040-254 9979
Openingstijden
Dinsdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Woensdag van 13:30 tot 16:30 uur, van 19:00 tot 22:00 uur
Donderdagavond van 19:00 tot 23:00 uur
Zondag van 10:00 tot 12:00 uur
Ontwerp en techniek © 2009-2019 Montay Media